İki Kişilik Bir Oyun
İki Kişilik Bir Oyun / A Play for Two
İlk Oyun
17 MAYIS 2006
Konsept, Tasarlayan ve Yöneten: BÜLENT ERKMEN
Yazan: YEKTA KOPAN
İkinci Yönetmen: MURAT DALTABAN
Oyuncular
1. Ekip
YELDA REYNAUD, ALTAY ÖZBEK
2. Ekip
MELİKE GÜNER, ALTAY ÖZBEK
3.Ekip
MELİKE GÜNER, ALPER KUL
PROJE EKİBİ
Oyun Mekanı Uygulama Tasarımı: YEŞİM BAKIRKÜRE
Işık Tasarımı: KEMAL YİĞİTCAN
Giysi Danışmanı: HATİCE GÖKÇE
Çeviri: RICHARD HAMMER, AYŞEGÜL ULAY
Çeviriyi seslendiren: SELEN UÇER
İki Kişilik Bir Oyun
15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve 4. Uluslararası Tiyatro Olimpiyatları kapsamında 17 Mayıs 2006’ da sahnelenmiştir.
“Bir Oyun”
Bu bir tiyatro “oyun”u. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Tiyatro Olimpiyatları için tasarlanmış/hazırlanmış bir oyun.
İki oyuncu var. Bir kadın ve bir erkek. Oyun boyunca bu iki kişi birbirlerine ulaşmaya çalışıyorlar.
Oyun boyunca birbirlerini görüyorlar, birbirlerine yaklaşıp uzaklaşıyorlar, birbirleriyle sürekli konuşuyorlar, hatta zaman zaman birbirlerine dokunabiliyorlar.
Ama kendi “yolları” onları bir türlü birleştirmiyor.
Oyunun bütününde “tek kelime”lik, cümle olmayan konuşmalar var. Düşündüklerini, yaptıklarını, yapmak istediklerini, duygularını, kendilerini, kendi hikayelerini birbirlerine -ve bize- anlatabilmek için “tek kelime” engeli var. Bütün bunları ancak “tek kelimelik” konuşmalarla yapabilmeliler. Hikayelerini, hikayelerinin izleyiciyi de içine alan duygusal iniş-çıkışlarını bu “tek kelime”lerle bize anlatabilmeleri gerekiyor.
“Konuşmalar”ın anlattığı hikaye yersiz, zamansız, geçmişsiz, geleceksizdir. Ama izleyiciyi/okuru* “alıp götürebilen” bir yapısal kıvraklığa da sahip olmalıdır.
Sahne, karemsi mekânın dört duvarı. Dört duvar boyunca kurulmuş/örülmüş bir “labirent” ve bu labirentin içinde her iki oyuncunun kendi yolları var. Oyuncular, oyun boyunca zemine, tavana ve duvara değmeden bu labirentteki kendi yollarının onları götürdüğü yere soldan sağa birlikte gidiyorlar. Bazen duvara, bazen zemine arada bir de tavana dik konumda yürümek, ilerlemek zorunda kalıyorlar. Bu dört duvar boyunca kurulmuş/örülmüş labirentin içinde ilerleyebilmenin “zorunlu” oyununu oynuyorlar.
İzleyiciler mekânın ortasında yer alıyor. Oturdukları yerde, sabit daire zeminli döner taburelerinde, duvarda izledikleri oyuncuların ilerleyiş hareketleri yönünde bedenleriyle soldan sağa dönüyorlar.
Oyun süresince, mekânın dört duvarı boyunca kurulmuş labirentin içinde ilerlemeye, kavuşmaya ve konuşmaya “çalışan” iki oyuncunun birbirlerine ulaşamamalarının, “beraber” olup birlikte olamamalarının hikayesidir bu oyun.
Bülent Erkmen
Oyun Sponsoru
Yapı Kredi Koray
Ulaşım Sponsoru
Ekol
Mekan Kurulum Sponsoru
Bilsar
Destekleyen
Bang & Olufsen